úterý 16. listopadu 2010

Denim & Jeans, part II

Loeb (Levi) Strauss
Jacob Davis

Minulá část skončila drobnou mystifikací, kterých je v historii obecně jistě plno. Levi Strauss sice přijíždí v roce 1853 do San Francisca jako obchodník s textilem, ale prokázat, že by obarvoval hnědé plátno na modro nebo vozil materiál z Nimes, bohužel nelze. Od koho Strauss odebíral látku v těchto letech se už asi nikdo nedoví. Se zajímavou verzí přišel historik Petr Anderle. Pokud by se potvrdila, vystoupal by Bruntál na pomyslné denim nebe...

Na další vývoj má už ale větší vliv nápad krejčího Jacoba Davise z Rena v Nevadě. Počátkem roku 1871 dostal Jacob coby lokální krejčí zakázku pro místní dřevorubce. Potřeboval upravit kalhoty pro tyto borce tak, aby vydžely co nejdéle a inspiroval se upevněním postrojů na koních, které také sám vyráběl. Tak se poprvé objevily měděné cvočky nebo chcete-li nýty na zadní kapse kalhot. Toto vylepšení fungovalo, kalhoty s cvoky se prodávaly po stovkách a brzy jej začli využívat i ostatní krejčí v Renu a okolí. Látku na výrobu těchto kalhot dodával Strauss. Jacob Davis, coby malý venkovský krejčí, se tedy obrátil na svého bohatého obchodního partnera, aby mu pomohl s registrací na patentovém úřadu. Dalším důvodem žádosti o spolupráci byl také fakt, že ruční implementace cvočků byla poměrně pracná a nebylo možné dále zvyšovat výrobu.

Kolem roku 1880
Levi velmi chytře vycítil obchodní příležitost a pozval Jacoba do San Francisca. Jacob příjíždí do Friska 26.dubna 1873 a po necelém měsíci (20.května) si patentuje zpevnění kalhot pomocí cvočků. Zajímavým faktem je, že Levi nechal Jacoba patentovat toto zlepšení, ale sám ho využil ke svému prospěchu nevídaným způsobem. Ocvočkované kapsy se staly symbolem náskoku před ostatními textilními společnostmi a tak tedy v roce 1873 vznikají první značkové džíny a patrně první značkový textil vůbec. Jak se od té doby spirála značkových džín roztočila vidíme dnes velmi jasně. Ironií osudu je, že ve 20.letech 20.století si ostatní výrobci řekli, že patent vyprchal (a s ním tedy i Levi Strauss, který zemřel v roce 1902 a zanechal rozjetou společnost svým synovcům, ale o tom dále).

Tyto první „značkové džíny“ nejdříve vyráběly ženy ve svých domovech, ale díky velké poptávce bylo potřeba postavit manufakturu. Jacob měl v roce 1874 v sanfranciských analech napsán titul „Továrník“, v roce 1903 však už byl „Kapitalista“. V roce 1907 Jacob prodává svůj patent společnosti Levi Strauss & Co. a o rok později umírá.

Díky Jacobovu nápadu se Levi Strauss stává lídrem na trhu nejen s látkami, ale také s hotovýmí výrobky. Kalhoty se vyráběly buď z denimu anebo z celtoviny. Denim pocházel nikoliv z Nimes, ale z továrny Amoskeag Manufacturing Company z východního pobřeží USA (New Hampshire). Jednalo se o 9-uncový denim barvený přírodním indigem, tkaným na člunkových tkalcovských stavech s bezbarvým (béžovým) selvedge okrajem na stranách. Amoskeag byl založen 1831 a látky vyráběl od poloviny 60.let. Vzhledem k tomu, že v té době probíhala v Americe občanská válka, vyráběly se zde i zbraně. Ovšem město, ve kterém firma sídlila se jmenuje Manchester. Inspirace centrem evropského textilního průmyslu jistě nebyla náhodná. Od konce 19.století přestávala být výroba materiálu z Amoskeagu výhodná. Díky nižším daním, levnějším provozům atd. nastupuje na trh řada továren z Jihu.

Celý areál byl obrovský a město kolem vlstně sloužilo je pro zaměstnance továren Amoskeag. Baťův Zlín byl postaven podobným způsobem


Roku 1886 předává Levi Strauss & Co. na kalhoty zezadu koženou nášivku, na které se dva koně snaží roztrhnout pár „Levisek“. Znak zůstal dodnes víceméně stejný. 
Datum registrace patentu je dodnes na všech Leviskách


Co stejné nezůstalo je střih. Původně se džíny šily vzadu s jednou kapsou a vepředu byly dvě a jedna malá, zasazená až do pasu. Jejím původním účelem byla kapsička na hodinky, dnes se jí říká mincová (coin pocket). Na přelomu 19. a 20. století se přidává vzadu druhá kapsa a vzniká tak klasický koncept – Five Pocket Pant. Zhruba O 20 let později přibyly ještě poutka na opasek. Stahovací pásek vzadu (Back-Cinch) a knoflíky na kšandy zatím zůstávají.

Použity materiály Ijin Materials a Levi's

1 komentář:

  1. A nevíte, co si na tom Levis nechal registrovat? Jestli to byly průmyslové vzory, střih, materiál, design? Nebo jeansy jako takové a jejich styl. Protože kdyby to bylo v celkovém balíčku, tak mi nedává smysl to, že kopie Levisek je dneska u každých druhých vietnamců a že by si to firma Jako Levis nepohlídala.

    OdpovědětVymazat