pondělí 15. listopadu 2010

Momotaro Vintage Raw 0201 Slim Tapered


Tady jsou ještě vidět přehyby z pytlíku. 
Po vybalení byly tyto jedinečné džíny doslova jako prkno. Na první pohled prostě věc, která nepůsobí pohodlně ani trochu. To všechno se ale změní již po dvou dnech nošení.
Střih se sice jmenuje Slim Tapered, ale zúžení nohavic je dole velmi mírné. Rozhodně se nejedná o žádné "mrkváče". Patrně nějakou optickou vadou objektivu vypadají na fotkách ještě širší než ve skutečnosti jsou.

Vazba na rodný kraj je u Momotaro velmi těsná

Jedinečným způsobem opravdu působí na pohled a hlavně na omak materiál, ze kterého jsou tyto Vintage džíny vyrobeny. Celé jeho označení výrobce shrnul takto: 100% Zimbabwe Cotton 15.7oz Momotaro Original Japanese Selvage Denim. 15,7 oz je údaj označující tzv. váhu denimu. Konkrétně je to váha jednoho yardu (91,44 cm) v uncích (1 oz = cca 28 g). Bavlna ze Zimbabwe má výjímečně dlouhá vlákna, což prý způsobuje nejen vysokou odolnost, ale zároveň je překvapivě příjemná na nošení.

Kromě selvage okraje je velmi dobře vidět i jistá nepravidelnost struktury materiálu. Důvodem je produkce látky na strojích starého typu. Za povšimnutí stojí také tzv.Chainstitch - typ stehu na dolním okraji džín (žlutá barva)

Vzhledem k tomu, že se jedná o nejvíc hardcore model od této japonské party, je třeba očekávat, že se po prvním vyprání džíny smrsknou v pase o 2-4 cm a na délku až o 8 cm. S tím je potřeba počítat při nákupu Unsaforized džín. Unsaforized právě znamená, že džíny neprošly prvním vypráním (one-wash) a tudíž dochází k poměrně velkým změnám při prvních zhruba 3.praních. Pak se velikost džín nemění nijak dramaticky.


U Momotaro maji Vintage džíny délku (ne šířku) vždy 36!

Charektiristickým znakem Momotaro je vnitřní steh purpurovou barvou. Tato fotografie je obrazem japonského smyslu pro detail v praxi.



Zadní kapsy nemají žádnou dekoraci, prostě jednoduché a solidní džíny. Lehké známky opotřebení na horním okraji kapsy.

 Chtěl jsem zde ukázat jakých změn doznaly džíny za cca 30 dní nošení, ale kromě minimálních známek nošení na zadních kapsách se nic signifikatního nestalo. Tak snad příště. Místo toho alespoň pár detatailních foto.

Rampuya se jmenuje japonská společnost, která Momotara vyrábí

Další znatelné opotřebení - pravá zadní kapsa. Hlavně levý horní roh, viz další foto.


Cvočky zpevňující kapsy. Zvenku jsou ukryté pod látkou. Tento výdobytek pochází z minulosti. Šlo o to, aby si kovbojové nepoškrábali cvočky na pozadí svá kožená koňská sedla.

Jak jsem se již zmínil, nosím Momotaro 30 dní. Dny, kdy jsem měl džíny jiné, nejsou v tomto čísle zahrnuty. Myslím, že nejpozději za dalších 14 dní bude již proces opotřebení ve fázi, kdy bude možno pozorovat personifikaci mého páru znatelně. Jen dopňuji, že s vypráním rozhodně nepospíchám. Přece jen se jedná o výjimečné džíny a jako takové vyžadují vyjímečné zacházení. U Momotaro se u žádných džín nejedná o "produkt" sledující nějaké modní trendy. Naopak se jedná o džíny vyrobené s velkým respektem k časům minulým, kdy věci měly svojí kvalitu a důležitější než ornamenty vyšité na zadních kapsách, je pohodlnost jejich nošení a samozřejmě jejich odolnost při všech aktivitách osoby, jenž je obléká. A já se s tímto postojem stoprocentně shoduji.

Žádné komentáře:

Okomentovat