sobota 19. února 2011

Ijin Material


Ijin Material je bezesporu jednou z nejoriginálnějších značek na trhu. Zakladatelem je nezávislý jean-maker Philip Goss, původem z Londýna. Phil se v roce přestěhoval do Japonska, aby tam pracoval na pozici kreativního ředitele kultovní značky Evisu. Byl tak zodpovědný za design Evisu věcí pro Evropu, ale zároveň také tradiční japonské řady, obsahující pouze repliky džín z časů minulých. V té době byla značka Evisu číslo jedna na japonském trhu s prémiovým denimem. nyní Phil žije a pracuje ve střední Itálii, kde se také džíny a ostatní produkty vyrábí.

Slovo Ijin znamená v archaické japonštině něco jako outsider, černá ovce, vetřelec, ale také může znamenat "hrdina".

Typické logo Ijin Material zobrazuje panáčka "half-man", polomuže. Symbolizuje symetrické techniky překládání, neodmyslitelně spjaté s Ijin Material. Je součástí loga a objevuje se na džínách na více místech, leckdy překvapivých, ale i to je pro Ijin typické.

Half-man na levé kapse


Společnost Ijin Materials vznikla v roce 2003. Již prvním počinem, Foldedge Backstrap, ukázal Phil světu, že se nových věcí rozhodně nebojí. Nejedná se však o nějaký samoúčelný módní výstřelek, ale naopak je to nápad, díky kterému džíny padnou velmi snadno. Více se můžete dočíst zde.

Interiér džín, dobrá práce


Filozofii značky Ijin vystihuje přesně přísloví, pocházející od samotného Konfucia: On-ko Chi -shin.  "Díky znalosti starého poznej nové" nebo také "respektuj staré, vytvářej nové".

Tato filozofie přinesená do světa denimu znamená to, že v Ijin Materials pracují sice pracují na základě ověřených věcí z minulosti, jako třeba selvedge denim, měděné nýty nebo zakončení nohavic chain-stitchem na strojích Union. Zároveň ale posouvají tvorbu džín na jinou úroveň zaváděním různých originálních inovací, jako je např. 6 kapsa, již zmíněný Foldedge Backstrap, unikátní materiály na kapsy atd atd.
Ha, šestá kapsa

Detail se selvedge na malé kapsičce
Omluvte sníženou kvalitu fotografií, ale brzo dodám fotky v dobrém rozlišení, neboť jsem si Ijin džín zamiloval a tímto se stávám jejich vlastníkem.

Veškeré informace si o této velmi zajímavé značčce můžete přečíst třeba na Philově blogu nebo Facebooku.

Vybrané džíny z kolekce Ijin Material budete moci zakoupit již brzy v nově otevíraném obchodu v centru Prahy. Ještě dříve budou k dispozici v eshopu Denimheads.

Žádné komentáře:

Okomentovat