středa 6. dubna 2011

Sanforizace, Soaking



Sanforizace je v podstatě úprava džín, která zajistí, že se po prvním vyprání džíny nesrazí tak, že jsou pak až o dvě čísla menší čili nepoužitelné. Nebylo tomu tak vždy. Proces Sanforizace je vynálezem  Sanforda Lockwooda Cluetta a Jared C.Foxe. Pánové tuto technologii vynalezli v roce 1928. Sanford Lockwood Cluett si nechal tento proces patentovat v roce 1930 pod jménem Sanfor®Poprvé byla sanforizace použita v Erwin Mills při výrobě JC Penney's Big Mac Overallu (ten se vyrabí dodnes, viz třeba zde). Až v roce 1938 použil sanforizovaný denim Lee a také Levi's, ti však zatím pouze pro dámskou řadu džín. Pro zájemce o technické detaily procesu uvadím odkaz sem.

V dnešní době je z čistě praktických důvodů sanforizován téměř všechen denim, vyjímkou jsou některé materiály z Japonska a možná i denim z nějakých malých obskurních tkalcovských dílen. Sanforizace žádným způsobem neovlivní kvalitu nebo barvu denimu. Jen a pouze zamezí zmenšení džín při prvním stykem s vodou (vyprání nebo soaking - viz dále).

Nyní uvedu konkrétní příklad z praxe. Moje džíny Momotaro Vintage Raw sanforizované nejsou, tudíž vyžadovaly jistou přípravu před prvním vypráním. Mohlo by se totiž stát, že se po vyprání džíny NEVRATNĚ srazí na délku o 10 a v pase až o 5 cm, což by bylo pro většinu majitelů asi poměrně smrtící. Později se potvrdilo, že tyto údaje jsou trochu adsazené, ale ne o moc (viz tabulka níže). Podobně velká čísla uvádí i třeba Evisu pro svůj prémiový No.1 Special model.

Tomuto jednorázovému zmenšení se dá předejít procesem zvaným Soaking (česky asi nasáknutí). Soaking zajistí, že se džíny srazí, ale ne o moc. Záleží na teplotě vody, ve které džíny vykoupeme. Studená voda má na zmenšení menší vliv, s přibývající teplotou je zmenšení větší. Dalo by se to přirovnat k tomu, že když vyperete např. vlněný svetr na teplotu, která je vyšší než doporučená, svetr se srazí a už se nikdy nevytáhne.

Ano, Momotaro Vintage vskutku soaking potřebují, jinak je jejich tvar poněkud neotesaný


Žádná věda to není, džíny otočíte naruby a pokud možno vyhladíte např. na dně vany, popř. zatížíte, aby zůstaly celé ponořené daný čas. Poté je vyndáte, otočíte zpět do normální podoby a necháte zvolna uschnout. Někteří popisují proces soakingu pouze tak, že džíny strčí do kýble s vodou, ale to si nejsem jist, co z kýble pak vytáhnou. Vedlejším efektem soakingu je také to, že se džíny částečně zbaví škrobu, který se používá pro zpevnění při procesu tkaní denimu.

Vana je jistota, pro džíny i pro unavené tělo


Já jsem provedl první soaking asi po 2 měsících nošení. Někteří tvrdí, že se nesanforizované džíny mají namáčet ještě před prvním nošením. Já osobně si to úplně nemyslím.

Změřil jsem několik základních hodnot před i po soakingu, rozdíly jsou vidět v tabulce. Hodnoty po soakingu se maličko zvýší postupným nošením v dalších dnech. Principem soakingu je, že se pak nošením zvětší pouze ty části, které jsou namáhány, jako např. v pase nebo přes stehna. Na délku jsou namáhány jen minimálně tudíž se i minimálně změní délka nohavic.


Rozdíly před a po prvním vypráním tedy nebyly nijak razantní a tudíž mohu spokojeně pokračovat v nošení svých Momotaro bez fyzických obtíží, které by bezesporu nošení džín malých přineslo. A to je důležité!

Bylo by zde dobré zmínit i tvorbu fajnšmekrů z Indigofera Prima Jeans, kteří sanforizovaný a nesanforizovaný denim kombinují s velmi zajímavými výsledky.

Detail kapsy na košili Fargo GreyBlue Twill Washed


Zadní kapsa Indigofera Ray GreyBlue, seprání Computer Blue
Zboží zde zmíněné bude již VELMI brzy k mání v eshopu Denim Heads.

Náhled e-shopu

1 komentář:

  1. Džíny jsem objevil v roce 1964. Nikdy jsem si nekoupil džíny uměle odřené nebo prané. Nejlepší pocit z nošení mám u džín raw, nenamáčených. Jsou tuhé a nošením se výborně nalámou podle nošení. jen u těchto honeycombs získají vyšisované vrcholky. Jedny mám také nošené 1 rok a neprané. V mých očích vypadají výborně, ale je pravda, že po 10 měsících jsem je začal nosit a užívat si je jen ve volném čase.Takže nejlepší jsou neprané, nebo nejvýše namočené při nošení někde v přírodě v potoce nebo rybníku.

    OdpovědětVymazat