středa 12. října 2011

Red Wing , část 1. - Počátek/Inception


Společnost Red Wing Shoes se jmenuje podle města svého vzniku. Město Red Wing se zase pojmenovalo na počest náčelníka Siouxů, kteří před příchodem bílých osadníků osidlovali tento kraj. Až v roce 1857 připluli na slavných parních lodích (ano, těch jako za Toma Sawyera) přistěhovalci z Evropy, zejména ze Skandinávie, Německa a Irska. Nejdříve se živili pěstováním pšenice, které se zde velmi dařilo. Produkce byla ohromná, největší ze všech okresů ve Státech. V přístavu na řece Mississippi vznikají obrovské sklady, ze kterých se pak obilí převáželo parníky do mlýnů, které ležely po proudu.

Jako z knížek Marka Twaina

Zajímavostí také je, že v roce 1887 v Red Wing vzniká jeden z prvních lyřaských spolků v USA (a asi i na světě, u nás  Josef Rösler Ořovský zakládá první lyžařský kroužek při bruslařském spolku v Praze (pozdější Český Ski klub) také v roce 1887). Asi nejen díky norským emigrantům zde vynalezli tzv. Red Wing style, ze kterého se později vyvinul lyžařský styl telemark, dnes opět na vzestupu. Na stejném místě, v lyžařském klubu Aurora v Red Wingu se uskutečnila i do té doby nevídaná událost. První zaznamenaný skok na lyžích (čti rekord) se datuje také do roku 1887 a skok dlouhý 37 stop (cca 11,3 m) a oním sportovcem byl Američan norského původu Mikkel Hemmestvedt.








Rozmach lyžování asi pokračoval i nadále, ale důležitost města Red Wing jako důležitého přístavu poněkud vázl, to vše díky železnici, která v té době začala propojovat celé teď již spojené Státy. Ovšem na vzestupu byl nyní průmysl, těžba a zpracování železné rudy. Přistěhovalec z Německa (ano, stejně jako Levi Strauss) Charles Beckman prodával boty ve svém obchodě v městečku Red Wing po dlouhých 22 let, ale stále narážel na problémy s dodavateli, s nedostatkem různých velikostí, s kolísavou kvalitou a dalšími neduhy, které dokáží pokazit i dobře rozjetý byznys. Řešení bylo nasnadě: v roce 1905 zakládá společnost Red Wing Shoe a obuv této značky už přes sto let znamená kvalitní, dobře vyrobenou botu, která dlouho vydrží a je pohodlná. I to jsou důvody proč jsme v Denim Heads tak dlouho usilovali o prodej této v nejlepším slova smyslu legendární značky.


Mississipi, kdysi nejdůležitější dopravní tepna


Charles Beckman nejprve vyráběl obuv specifickou dle zaměření. Vyráběl boty pro farmáře, jiný typ pro topiče na parních lokomotivách a opět jiný pro horníky v dolech na železnou rudu. V té době se mu povedl celkem významný kousek a to ten, že již po prvních deseti letech své existence vyráběl 200.000 párů bot ročně. Red Wing Shoe byly také zvoleny jako primární dodavatel pro americkou armádu během 1.světové války.


Možní praotcové dnešních zaměstnanců Red Wing Shoe, loajalita je zde prý velmi přítomna

Žádné komentáře:

Okomentovat