pátek 14. března 2014

Crook : časopis (nejenom) pro skejťáky



Potěšující fakt, že tištěná média stále žijí a ne skomírají, potvrzuje nejnověji první číslo magazínu Crook. Tématicky pestrá směsice s důrazem na oldskoolový přístup v skateboardingu, dokumentární foto, grafickou poezii i hudbu dává přesah především tam, kde tuší čtenářský potenciál mladších, ale o to víc DIY orientovaných lidí. Crook je tiskovina vzniklá z potu a nadšení tvůrců.



Od první stránky máte pocit spiklenectví. Revoluce, dynamika, posun… všechny tyto atributy se prolínají na dvaosmdesáti stránkách na křídovém papíře s vyšší gramáží. Punk může být mrtvý, ale nadšení z jízdy nedokáže nic přebít. Právě tento vklad magu v A5 formátu brnká na strunu všech, kdo mají rádi svist větru ve vlasech – jedno jestli jsi prkýnkář, cyklista, motorkář anebo běžec. Až archetypálně strohá architektura tiskoviny připomíná zlatou éru samizdatu.




V novince zaujme hned několik zajímavých osobností, ať už v roli fotografů, či dopisovatelů. Nejznámějším je fotograf světového formátu Sergej Vutuc, jehož syrová černobílá fota výrazně vyměřují rytmus celého Crooku. O hudbě zajímavě, s nadhledem i poutavostí píše Jan Tomáš, mj. kytarista Tomáš Palucha. Jakub Jarolím poutavě reportuje o skate scéně na Bali. Profil Štěpána Adámka podtrhává výjimečnost právě narozeného fénoménu.



Crook dává šanci nezkresleně zachytit atmosféru při stavbě skateparku v malé obci na východě Slovenska v Margecanech. Dost možná nejamatérštější, o to víc však působivá reportáž je stejným dílem čtenářsky strhující i autentická. Dalším velmi dobrým článkem je profil bubenické osobnosti jménem Mario Rubalcaba. Průřez jeho kariérou ukazuje, že pracovitost není zapomenutou hodnotou, ale spíš demonstrací životní vitality. První číslo Crooku proto řadíme na čestné místo mezi ostatní české pokusy o zasvěcení do subkulturních kontextů podobně jako OKOLO, Pedal Project anebo Komfort Mag. Rozhodně doporučuji!



~Oskar Švarc~




Žádné komentáře:

Okomentovat