čtvrtek 24. dubna 2014

Tilak Poutník - vyrobeno v ČR!



You can read the English version HERE!

U nás v Denim Heads nabízíme značky ze všech možných koutů světa, máme japonské džíny, americké boty, švédské flanelky, norské vlněné deky, kanadská trika, francouzská svetry, švýcarské tašky, anglické bundy, dánskou a belgickou motocyklovou módu a spoustu dalších věcí. Nabízíme ale také kožené pásky, peněženky, tašky a doplňky od české značky Soxisix. O produkty Soxisix je velký zájem nejen u nás, ale i ve světě, což nás jen utvrzuje v tom, že i v Čechách existují lidé, kteří chtějí věci dělat po svém, v nekompromisní kvalitě, která ospravedlňuje vyšší cenu, než u importovaného braku buhví odkud. Dobrá zpráva je, že se nám podařilo najít něco, co je ve všech ohledech na srovnatelné kvalitativní úrovni s nejlepšími značkami a je vyrobeno v Čechách (resp. na Moravě). Opravdu si vážíme toho, že vyjímečné bundy Tilak Poutník máme v nabídce.

Bohužel "Made in Czech republic" už vídáme poměrně zřídka

Firma Tilak funguje od roku 1986 (tehdy ještě jako KAMM sport). Jedním ze základních pilířů celé firmy je kompletní výroba v České republice. Veškerá produkce Tilaku se vyrábí pod jednou střechou přímo v sídle firmy v Šumperku. Díky tomu, lze kontrolovat kvalitu výroby a poskytnout zákazníkům nadstandardní záruku 4 roky. Velkým benefitem je také pozáruční servis. Všechny tyto argumenty hovoří samozřejmě pro!

Střih bund je dle našeho názoru skvělý


Jako jediný výrobce outdoorového oblečení v České republice dosáhl Tilak na licenci k materiálům od firmy GORE (Gore-tex, Windstopper,..), které patří ke špiččce v oboru. Dále používají např. velmi kvalitní voděodolnou 100% bavlnu Ventile (a ta je pro Denim Heads obzvláště zajímavá), nebo fleece Polartec Powerstrech. Více o historii značky třeba v tomto rozhovoru.

Kvalita všech švů a vůbec celkové zpracování je perfektní

Více o značce vypovídá i text na jejich webových stránkách:
"Smyslem naší práce je nabídnout Vám maximální možnou kvalitu. Bez kompromisů. Vše začíná precizní návrhářskou přípravou, na které se podílí špičkové designérské studio Acronym z Mnichova. Pokračujeme důkladnou střihovou přípravou a následně věnujeme mimořádnou pozornost kvalitě ušití. Výjimečné vlastnosti používaných materiálů (GORE-TEX®, WINDSTOPPER®, POLARTEC®) vyžadují naše bezchybné zpracování. Proces výroby je ukončen speciální technologií lepení za vysoké teploty a tlaku. Několikrát denně zde probíhají testy na vodotěsnost - o každé zkoušce vedeme protokoly. Vše se děje ve vlastních výrobních prostorách v Šumperku. Všechny výrobky podrobujeme neustálým inovacím. Podněty máme jednak z vlastní zkušenosti s používáním našich produktů v přírodě, a z velké části od odborných partnerů, specializovaných prodejců a v neposlední řadě od Vás - našich zákazníků. Motivuje nás jednoduché předsevzetí: být neustále lepší!". Ano to se nám hodí do našeho konceptu, který máme nastavený od samotného začátku: Denim Heads - Only the Best!




Značka Tilak je bezesporu jedním z významným hráčů na trhu z vysloveně outdoorovým oblečením, ale to je jaksi mimo náš záběr (a záměr). Existuje však řada Poutník, resp. Urban Traveler a ta je pro nás velmi zajímavá. Použitým materiálém není GORE-TEX®, ale v našem případě Ventile. Je to materiál ze 100% bavlny bez jakékoliv laminace nebo jiných dalších úprav. Více o tomto speciálním materiálu níže. 

Kabát je velmi funční, ale nepostrádá ani styl


O design kolekce Poutník i Tilak se stará světově uznávaný designer, Kanaďan žijící střídavě v Německu a v New Yorku, Errolson Hugh. Založil ateliér Acronym, který se specializuje na Urban fashion. Errolson klade ve svých návrzích důraz na technické detaily a použití nejmodernějších materiálů. Designerské studio Acronym pracuje i pro takové giganty jako Burton nebo pro nepopiratelné lídry outdoor trhu Arc'Teryx. První kolekce návrhů od Errolsona Hugha byla v katalogu Tilak už v roce 2002. Střih odpovídá primárnímu cíli a tím je použití ve městě, nikoliv v extrémních podmínkách velehor. Střih je spíše užší, ale důmyslná konstrukce umožňuje naprosto svobodný pohyb ve všech směrech. A přitm vypadá skvělě! Asi nebude žádným překvapením, že tato řada oblečení vznikla poptávkou japonského trhu. Více o posunu šumperské značky na Dálný Východ např. v tomto rozhovoru: ZDE. Bundy řady Tilak Urban Traveler jsou ale k mání výhradně na japoském trhu a mimo Japonsko je koupíte pouze u nás! 




Neobyčejný je materiál. Ventile® je prvním předchůdcem dnešních moderních nepromokavých textílií. Jeho tajemství spočívá v použití velmi dlouhých vláken bavlny (jen 2% ze světové produkce bavlny splňují nároky na použití pro Ventile®) pro přízi a utkaných do velmi těsné vazby. Ventile má o 30% hustší vazbu než běžná tkanina. Pokud je vystavena působení vody, vlákna ji absorbují a zvětší svůj objem. Tím zcela uzavřou mezery v osnově i vpichy po jehle a zabrání tak dalšímu pronikání vody. V "suchém" stavu je materiál lehký, prodyšný a díky svému přírodnímu původu i velmi příjemný na dotyk.

Není mnoho výrobců na světě, kde se dá objevit tato visačka



Dlouhá historie unikátní bavlněné tkaniny Ventile® se začala psát ve 30. letech minulého století. Britská vláda se obávala, že v případě války by nebyl dostatek lnu potřebného pro výrobu požárních hadic a kbelíků. Proto požadovala najít alternativní materiál pro tyto důležité výrobky. Do hledáčku výzkumníků se dostala hustě tkaná bavlna. Nároky a požadavky na výzkum použití této bavlny se změnily po vypuknutí druhé světové války. Průmysl Velké Británie byl závislý na dodávkách surovin ze Sovětského svazu. Konvoje z Murmanska přes Severní ledový oceán však byly vystavené častým útokům německých ponorek a dálkových bombardérů. Letadla RAF je nemohla chránit, protože neměla dostatečný dolet. Winston Churchil tehdy podporoval myšlenku použít stíhačky typu Hurricane jako doprovodné stíhače pro konvoje. V případě ohrožení letadla startovala pomocí katapultu přímo z paluby obchodních lodí. Po splnění úkolu však již pilot nemohl přistát a měl na výběr jen možnost přistát na mořskou hladinu nebo opustit stroj padákem. Doprovodné lodi jej našly a z moře vytáhly. Problém však byl v nízké teplotě vody, piloti v moři během několika minut umírali na podchlazení. Tehdy vyvstal požadavek vyvinout materiál pro leteckou kombinézu, který by umožňoval pohodlné řízení letadla během boje a zároveň by pilota ochránil před prochladnutím ve studeném moři. Po mnoha pokusech vyvinuli vědci z Shirley institutu v Manchesteru bavlněnou tkaninu nazvanou Ventile®. Kombinéza z Ventile® dokázala prodloužit dobu potřebnou pro přežití v ledovém oceánu z několika desítek sekund na 20 minut. Po zavedení do výstroje přežívalo 80% protiponorkových pilotů, kteří museli přistát v moři. Kombinézy z Ventile® byly do výstroje RAF zavedeny v roce 1943 a se změněným designem jej používají piloti letounů typu Tornado dodnes.


Je to sice městská bunda, ale nepostrádá konstruční prvky, které má špičkové ootdoorové vybavení

Naše nabídka nyní čítá 3 modely, dvě barevné verze (Navy a Olive) pro bundu a kabát v barvě Navy. Jak bylo zmíněno výše, bundy (i kabát) mají cekem úzký střih, vzadu rozparek a na bundě lze nalézt spoustu neobvyklých řešení, které zajištují moderní vzhled, ale zároveň jsou velmi funkční. Bundy mají kapucu ukrytou v límci, kabát ji má zvenku, ale lze ji odepnout. Zipy jsou od renomovaného dodavatele YKK a jsou obousměrné. Bundy mají oproti kabátu také zapínatelnou kapsu na levém rukávu. 

Kapsu na levém rukavu asi nikdo nepoužije na skipas, ale je příjemným zpestřením čistého designu

Musíme ještě znovu podotknout, že jsme velmi rádi, že můžeme nabízet tak znamenité věci vyrobené u nás a které jsou navíc materiálem, střihem i zpracováním na skutečně špičkové úrovni. Kdyby tomu tak nebylo, rozhodně by se Tilak neměl šanci prosadit na tak saturovaném trhu jakým Japonsko bezesporu je. Bundy jsou k vyzkoušení u nás v obchodě, popř. jsou ke koupi i v našem eshopu.

Komplikovaně řešené rukávy jsou důkazem jak důkladně u Acronymu promýšlejí všechny detaily

V článku jsou použity texty Tilak a Ventile

Žádné komentáře:

Okomentovat