sobota 17. května 2014

Men's File x Clutch Magazine


Časopis Men's File (resp. men's file) vychází již pár let. Nicméně dle tvrzení svých tvůrců se jedná stále o amatérský časopis, který je tvořen hrstkou nadšenců plnících si svůj sen. Nikdy nevěděli zda budou síly a prostředky na vydání dalšího čísla. Protože Men's File byl ve své původní podobě magazín, který obsahoval články nejen o stylu, ale i o starých motorkách, autech, kolech a dalších strojích z let dávno minulých. V jednom ze starších čísel se objevil i článek a fotografie slavné Tatry 87. Vše je doprovázeno unikátními fotografiemi, u kterých bylo těžké stoprocentně říci, jestli jsou to dobové fotky anebo byly pořízeny teprve nedávno. Prostě skvělý a jedinečný styl. A jedinečný magazín.



Men's File (or men's file) Magazine is now on the market for a few years. According to its founders it still runs on the hobby basis made by part-timers. In our eyes it always looked professionally though. The guys behind the Men's File never knew if the actual issue will be the last one or if there will be the next one. In the original form, the magazine was always about a perfect style, but also about the vintage bikes, cars, bicycles and all the other stuff produced in the past. There was also an article and images of Tatra 87. There were always unique photos which you could never say if they were made yesterday or 50 years ago. Shortly, the amazing and original magazine.



Japonský magazín Clutch má velmi podobné zaměření, ovšem je pojatý v japonském duchu. To znamené, že je vždy velmi rozsáhlý (rozuměj tlustý) a každému tematu se věnují dost do hloubky. Usuzujeme tak pouze z rozsahu jednotlivých článků a množství detailních fotografií. V angličtině (která je někdy opravdu vtipná) jsou pouze perexy a občas popisy u obrázků. Záběr je široký: od vintage oblečení, přes hodinky, motorky, foťáky až po kuchyňské nádobí nebo rybářské pruty. Rozhodně však Clutch stojí za prohlédnutí, protože v Evropě podobné časopisy nevycházejí a lze tak nahlédnout do japonského stylu přemýšlení. Součástí Clutch jsou vždy i inzeráty na zboží, které se nabízí v japonských vintage shopech, o dost sofistikovanější verzi second-handů. Nad některými cenovkami asi neznalému zůstane rozum stát, např. džínová bunda Levi's z dvacátých let 20.století v přepočtu za více než 100.000 korun. Nabízí se zde i třeba notně jeté džíny Levi's z roku 1903. Cenovka odpovídá zhruba nové Fabii. Clutch spadá pod stejné nakladatelství jako Lightning Magazine o kterém jsme kdysi psali na našem blogu. Pár starších čísel Lighting i Clutch máme v našem obchodě k dispozici.



Japanese magazine Clutch is targeted almost the same direction, but the Japanese way. It means, it has a lot of pages and every article is deeply focused on the theme. We can just suggest because there are tons of pictures and all the text are in Japanse. Just the most important texts are translated to English. Actually, only introductions for all the articles are English. The range of Clutch articles is quite broad: vintage clothing, watches, but also kitchen dishes or fishing equipment. If you are not familiar with this kind of magazines you should definitely check it because there is nothing like that on European market and you can have look how these things work in Japan. There is always a part of the magazine dedicated to Japanese vintage clothing shops, more sophisticated versions of second-hand stores. The prices of some unique pieces are quite high for untrained eye: Levi's denim jacket from 20s for circa 4.000 euros or pair of jeans from 1903 with a price tag like a new car. Clutch magazine is a part of the same publishing house like for example Lightning magazine (we wrote an article about that). If you are interested we have some back issues for having a look in the store.



 A o čem je toto konkrétní dvojčíslo? Velká část Men's File je věnována různým srazům, např. o celkem známém Wheels&Waves v Biaritzu, o Denim Boulevard v Miláně, o Inspiration L.A. a dalších akcích. Na dalších stranách se mluví třeba Rose Bowl, což je slavný obrovský "blešák", o replikách vojenských kožených bund, vlněných dekách Pendleton z Navajo vzorem atd. Ještě jednou musíme zdůraznit kvalitu a vlastně i krásu všech fotografií, barevných i černobílých.



And what is inside of this special double-issue? Quite a big part of Men's File is focused on different meetings and shows in Europe and US: popular Wheels&Waves in Biaritz, Denim Boulevard in Milan, Inspiration L.A. etc.. There is an article about Rose Bowl market, army leather jackets, woolen blankets Pendleton with Navajo patterns and much much more. We have to point out again that the quality (and actually also the beauty) of all the photos is really high. No matter if black&white or colour.



Pokud naznačíme zhruba obsah Clutch části, tak získáte ostřejší obrázek o japonské posedlosti detailem zmíněné výše. Rozhovor se zakladatelem a presidentem The Flat Head plynule přechází na článek o tom, jaké pero nebo tužku používají různé zajímavé osobnosti módního nebo uměleckého světa (p.Kobayashi, což je zmiňovaný šéf Flat Head, různí japonští ilustrátoři, Hidehiko Yamane - šéf Evisu, Nick Clements - hlavní fotograf Men's File). Značky a typy psacích potřeb jsou různé: od různých dobových plnících per Mont Blanc, přes různá kuličková pera, třeba i Pilot, až po obyčejné tužky Staedler. Téma na 13 stran. Nechybí seznam různých japonských obchodů včetně nabídky zboží, několikastránková foto-reportáž o Freewheelers M.C., články o zapalovačích Zippo, úpravách krásného Jaguaru E-type. Jsou zde ale i články o míchání koktejlů, výrobě kožených bund, botách Alden, manufaktuře na výrobu špičkových brýlí a také o tom, jak se mění obyčejný kožený pásek v průběhu let. Pro nás je zajímavý i článek o top mikinách National Atheltic Goods, které mimochodem u nás v Denim Heads máme - a vězte, že obchodů, ve kterých produkty N.A.G. mají, není na světě mnoho.



If we would shortly preview the Clutch part of this double-issue then you can see more clearly the japanese obsession with details as mentioned above. The interview with a founder and a president of The Flat Head company transmuting to an article about which pens and pencils are used by well-known people (Mr. Kobayashi - the mentioned The Flat Head boss, japanese illustrators, Hidehiko Yamane - Evisu boss, Nick Clements - photographer and one of the brave men behind Men's File). The brands and types of pens differs much, from vintage Mont Blanc fountain over Pilot ball pens to simple Staedler pencils. This article has 13 pages. Lots of pages full of japanese vintage shops with an actual offer. There is a big article about Freewheelers M.C. or customised Jaguar E-types. But they write also about mixing coctails, Zippo lighters, making leather jackets, Alden shoes and a small  company producing top-notch glasses. There is also an article about National Athletic Goodswhich is a brand we carry in Denim Heads too. And you can be sure that there are not so many stores in world having their amazing sweat shirts.



Kombinace těchto dvou magazínů je opravdu ojedinělá a uspokojí bezpochyby mnoho lidí nejen v Japonsku. Vtipné je, že magazín Clutch (ta tlustší půlka) je z obalu dvojmagazínu vyjímatelná. Oba dva magazíny si zachovaly svojí původní podobu. Doufáme, že tato spolupráce bude fungovat i v budoucnosti, protože kvantum informací spolu se super fotografiemi je unikátní svazek, který každému doporučujeme. Je téměř jisté, že jejich cena časem poroste stejně jako u věcí, ketré popisují.



The combination of these two magazines is absolutely unique and can satisfy not only japanese readers. The interesting thing is that the Clutch part can be taken out and you can have two separate magazines. The layout and a quality level of both magazines stays the same (or maybe grows) and we  really hope that this collaboration will work in future too. The amount of informations and beautiful images is so high that we can recommend it to anyone. It is quite possible that the value of these magazines will grow over the time, the same way like the price of the stuff they write about.

Žádné komentáře:

Okomentovat